6 Bewezen voordelen van quinoa

Sommigen kennen het als quinoa of quinoa, maar hoe je het ook uitspreekt, het belangrijkste is dat je het regelmatig consumeert, want wat je zeker niet wist, is dat dit eeuwenoude glutenvrije graan een aantal gezondheidsvoordelen heeft.

Een uitstekende eiwitbron
Quinoa is een van de granen met meer eiwitten, zelfs meer dan couscous, witte rijst en zelfs hele granen. Het is ook een “compleet” eiwit, wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat die je lichaam nodig heeft (als de meeste plantaardige eiwitten er maar een paar hebben). Dus als u een kopje quinoa in uw dagelijkse maaltijden opneemt, of het nu in een kom, in een salade of in een zelfgemaakte soep is, zult u ongeveer acht gram eiwit consumeren.

Zorg voor vezels
Voor elke portie quinoa (ongeveer een kopje) krijg je vijf gram vezels, een voedingsstof die de meesten van ons niet consumeren in de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (25-28 gram per dag voor vrouwen volgens het Institute of Medicine of the United States). Dus quinoa opnemen in je voorbereidingen is een gemakkelijke manier om je totale telling op te blazen, en niet je maag! Naast het feit dat u regelmatig blijft, weinig vet en suiker bevat en complexe koolhydraten bevat, voelt u zich verzadigd en zonder zwaarte.

Het kan u helpen om op een gezond gewicht te blijven
De combinatie van eiwitten en vezels is super bevredigend, vooral als je een paar kilo probeert te verliezen. Om af te vallen, moet je minder calorieën eten dan je verbrandt. Dus om je doel te bereiken, moet je de stofwisseling verhogen en je eetlust verminderen. Vreemd genoeg vervult quinoa deze twee eigenschappen. Het bevat veel eiwitten, wat het metabolisme kan verhogen en de eetlust aanzienlijk kan verminderen. Net zoals de hoge hoeveelheid vezels het gevoel van verzadiging kan vergroten, waardoor je over het algemeen minder calorieën eet.

Quinoa is van nature glutenvrij
Als u coeliakie of glutenintolerant bent, kunt u quinoa als uw superfood beschouwen, omdat het van nature glutenvrij is. Nu kunt u uw verlangen naar koolhydraten bevredigen en het is veel beter dan maïs- of rijstmeel dat niet zoveel voedingswaarde biedt.

Het dekt je volledig op de afdeling vitamines en mineralen
Quinoa bevat een aanzienlijke dosis ijzer en magnesium die nodig is voor spiercontractie en ontspanning, voor de gezondheid van de botten en voor rode bloedcellen, omdat het helpt zuurstof van de longen naar de rest van uw lichaam te transporteren. De sleutel is om quinoa in water te weken voordat je gaat koken, zodat je lichaam nog meer van deze belangrijke voedingsstoffen kan opnemen.

Het bevat ook plantaardige antioxidanten, flavonoïden genaamd, zoals quercetine en kaempferol, die beide in grote hoeveelheden voorkomen in quinoa. In feite is het quercetine-gehalte van quinoa zelfs hoger dan dat van typische voedingsmiddelen met een hoog quercetine, zoals bosbessen. Deze belangrijke moleculen hebben ontstekingsremmende, antivirale, kankerbestrijdende en antidepressieve effecten, dus door quinoa te consumeren, verhoogt u uw totale inname van deze (en andere) belangrijke voedingsstoffen aanzienlijk.

Helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel
Elke keer dat je quinoa eet, is het alsof je je lichaam goed nieuws geeft. Quinoa heeft een lage glycemische index, wat een maat is voor hoe snel een voedingsmiddel uw bloedsuikerspiegel zal verhogen. Hoe meer u erin slaagt uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden, hoe lager het risico op hartaandoeningen of diabetes.