Dit is wat je voor, tijdens en na de menstruatie moet eten

Het maakt niet uit hoeveel jaren verstrijken, het lijkt erop dat we nooit wennen aan de veranderingen die elke maand met de periode komen – voor, tijdens en na. Van vochtretentie, spijsverteringsongemakken, ontstekingen tot het onbedwingbare verlangen om je hele voorraadkast te vernietigen. Gaat het een belletje rinkelen?

Dit alles wordt samengevat in hormonen, met name oestrogenen en progesteron. Vanaf de eerste dag van de periode tot de volgende, nemen de twee hormonen in je lichaam toe. Maar net voordat het je bereikt, dalen beide, waardoor een aardbeving ontstaat – fysiek en emotioneel. Maar cool! alles kan worden bediend vanaf de voeding.

Voorheen: houd het licht

Als er een overmatige hoeveelheid oestrogeen in uw lichaam aanwezig is, kunt u premenstruele spanning, gevoelige borsten, opgeblazen gevoel, vermoeidheid, prikkelbaarheid of slapeloosheid ervaren, of zoals ze beter bekend zijn: premenstruele syndromen. Daarom is het belangrijk om voedingsmiddelen te consumeren die helpen om oestrogeen efficiënter te verwerken en daardoor de symptomen te verminderen. Dus gedurende de tien dagen voorafgaand aan de periode …

Eet lichte, licht verteerbare, voedzame en uitgebalanceerde maaltijden met groene bladeren, fruit en vis.

Drink veel water om de spijsvertering te bevorderen

Vermijd pittig en stimulerend voedsel zoals cayennepeper, gember, knoflook, enz.

Verminder de consumptie van vet of zoet voedsel om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Lees meer over het effect van suiker op je lichaam.

Verminder de hoeveelheid zout. Overtollig zout beïnvloedt de werking van de bloedvaten en nieren en veroorzaakt hoofdpijn, prikkelbaarheid en vochtophoping in het lichaam.

Tijdens: Houd het in evenwicht

Het is officieel: tijdens de periode moeten we snoep en koolhydraten eten, dus straf jezelf niet en voel je niet vreselijk slecht als je je gebruikelijke supergezonde dieet overslaat. Gedurende de periode zijn de bloedsuikerspiegels meestal laag, waardoor u meer koolhydraten wilt consumeren dan op andere momenten. De gemoedstoestand beïnvloedt ook: lage oestrogeenspiegels tijdens de menstruatie veroorzaken een afname van serotonine (de neurotransmitter die betrokken is bij de beheersing van de eetlust).

Vermijd rauw voedsel omdat ze moeilijker te verteren zijn en veel energie verbruiken die uiteindelijk nodig is om je op te warmen. Als je het koud hebt, stagneert de bloedstroom en kan zelfs je bloedsomloop beïnvloeden. Daarom beïnvloedt koude volgens de traditionele Chinese geneeskunde de baarmoeder en veroorzaakt het problemen met je menstruatie en maakt het pijnlijker.

Consumeer eten en drinken warm of op kamertemperatuur. De sleutel is dat al het voedsel dat je eet, eerder is gekookt.

Houd het koel en licht. (Volg dezelfde richtlijnen die worden aanbevolen voor de periode).

Vult ijzer aan. Normaal verliezen vrouwen tijdens elke menstruatie ongeveer 30-80 milliliter bloed en 15-25 milliliter ijzer. Daarom is het belangrijk om het verloren ijzer via voedsel terug te winnen. IJzerhoudend voedsel omvat biologisch rood vlees, eigeel, spinazie, pruimen, kalkoen, bonen, linzen, kikkererwten en artisjokken.

Drink geen sterke thee. Het looizuur in thee kan de opname van eiwitten en ijzer in voedsel beïnvloeden.

Vergeet je vitamines niet. Je vindt vitamine E (die sommige premenstruele symptomen helpt verlichten) in avocado en eieren, en vitamine B6 (die ontstekingen vermindert en je humeur stimuleert) in bananen en haver.

Na: Voed je bloed

Een tot vijf dagen na de menstruatie is de optimale tijd om uw bloed te voeden. Ontdek hoe u dit kunt doen …

Eet voedsel dat je bloed voedt zoals zwarte bonen, wortels, spinazie, pinda’s. Naast het normaliseren van je menstruatie heb je een stralende huid en meer energie.

Vermijd suikerhoudend voedsel. Een fluctuerende bloedsuikerspiegel is een van de belangrijkste oorzaken van PMS-symptomen. Houd je bloedsuikerspiegel stabiel, maar versla jezelf niet, als je een zwak hebt voor chocolade, ga dan voor de donkere en geniet ervan met mate.

Eet vezelrijk voedsel, zoals groenten, fruit en volle granen.

Laat een lange tijd niet voorbijgaan zonder te eten. Walnoten rijk aan vitamine B zijn je beste bondgenoot om tussendoor te snacken. De menstruatiecyclus is nauw verbonden met de werking van het bloed, dus een tekort aan vitamine B kan menstruele disharmonieën veroorzaken, zoals amenorroe (zonder menstruatie), lichte menstruaties, vertragingen, zelfs pijn en onregelmatige ovulatie.

Zorg ervoor dat je bij elke maaltijd voldoende eiwitten binnenkrijgt, inclusief zalm, biologisch vlees, eieren, tofu, bonen, etc. Houd uw maaltijden regelmatig om fluctuerende bloedsuikers te voorkomen en de spijsvertering te versterken.

Vermijd of verminder cafeïneconsumptie om veranderingen in uw humeur te voorkomen, zoals prikkelbaarheid of angst. Probeer in plaats daarvan kruidenthee of groene thee (ontdek de verschillende voordelen van elk type thee).

Zie je, het geheim is om naar je lichaam te luisteren