Wat is angst en wat kan ik doen om het te behandelen?

Angst is een van de emoties die deel uitmaakt van de menselijke ervaring, we ervaren allemaal op een gegeven moment een zekere mate van angst, bijvoorbeeld in alledaagse situaties, zoals ‘s nachts door een eenzame straat lopen of wanneer je door omstandigheden gaat die kunnen stressvol zijn.

De moeilijkheid is echter wanneer de hoeveelheid angst permanent wordt en ons niet in staat stelt te reageren op moeilijkheden en problemen, waardoor angst niet verandert in iets tijdelijks maar in een symptoom.

“Angst is het vermoeden dat er iets gaat gebeuren, we weten niet wat het is, maar we gaan ervan uit dat het niet goed is en het verschilt van angst doordat angst kan worden gerelateerd aan een gevaarlijke situatie die evident is”, legde hij uit. Rigoberto López, psychiater in de Montserrat Clinic.

Wat te doen als ik het gevoel heb dat ik last heb van angst?

Omdat angststoornissen heel vaak voorkomen, zijn er behoorlijk effectieve behandelingen om ze te behandelen, die mensen ermee helpen hun symptomen te beheersen en onder controle te houden en hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Op deze manier, wanneer een persoon zich ervan bewust is dat ze een angstige toestand ervaren of dat het anders is dan wat het normaal is, wordt het aanbevolen om een specialist te raadplegen, zodat hij na een evaluatie bepaalt hoe de ziekte moet worden behandeld.

“Het interessante aan deze angstige foto’s is dat ze goed reageren op zowel farmacologische als psychotherapiebehandeling. Het gebruikelijke in deze gevallen is dat de foto’s niet alleen als angst worden gepresenteerd, maar worden gegenereerd door andere situaties, een probleem, door gewichtstherapie, door problemen met de schildklier, ‘zegt López.

Evenzo beveelt López aan om in deze gevallen deskundigen te raadplegen over deze symptomen, dat wil zeggen een psychiater, zodat ze zowel de psychologische als biologische of fysieke oorzaken van angst kunnen evalueren.

“Als angst correct en snel wordt afgehandeld, hoeft het geen situatie te worden die de rest van het leven van de patiënt vergezelt, wat over het algemeen de grootste angst is. Zal ik mijn hele leven zo blijven? Over het algemeen kunnen angstsymptomen worden opgelost met een kort therapieschema, andere met psychotherapieën en medicijnen, of in andere gevallen een langere follow-up en met medicijnen ‘, legt de psychiater uit.