Duurzame vloerkeuzes

Als het gaat om het kiezen van vloeren voor uw huis, zijn er talloze manieren om te gaan. En hoewel uiterlijk en kosten zeker de belangrijkste drijfveren zullen zijn bij uw besluitvorming, vergeet niet dat het ook zo gemakkelijk is om milieuvriendelijkheid en duurzaamheid in de vergelijking op te nemen.

Wat maakt een duurzame vloer?
Het is een oppervlak dat is geproduceerd uit gemakkelijk hernieuwbare materialen via milieuvriendelijke processen. Het heeft ook weinig impact op de ecosystemen eromheen in de loop van zijn levenscyclus, van oogst tot productie, gebruik en verwijdering. Veel duurzame vloeren hebben ook een sociaal aspect, omdat traditionele vloertypes, zoals bamboe of sisal, hoog scoren als het gaat om duurzaamheid, en het kiezen van dergelijke opties zorgt voor een toekomst voor de gemeenschappen die ze leveren en produceren.

Wat zijn enkele van de “groenere” keuzes die voor u beschikbaar zijn? Hardhout
Houten vloeren zijn al eeuwenlang populair over de hele wereld. Ze voegen warmte en kleur toe aan uw interieur, zijn praktisch en gemakkelijk schoon te maken en zijn, in tegenstelling tot tapijt, geweldig voor mensen met allergieën. Bovendien is dit, afhankelijk van het soort hout dat u kiest, een uitstekende keuze voor milieuvriendelijke vloeren.

Om te beginnen zijn bomen een hernieuwbare hulpbron, maar kies voor een soort die door plantages wordt gekweekt en commercieel wordt geoogst, in plaats van een soort die is geplunderd uit inheemse bosbouw. Ze absorberen ook koolstof terwijl ze groeien en dit blijft opgeslagen in je vloer, in plaats van dat het vrijkomt als uitstoot in de atmosfeer. Bovendien kan uw hout aan het einde van zijn levensduur onder uw voeten worden hergebruikt of gerecycled, zodat de koolstof binnenin blijft zitten.

Bamboe
Bamboe is al millennia een traditionele vloer in Azië. Om te zien kan het op hardhout lijken, maar het is gesneden uit een snel vernieuwende, zeer aanvulbare grondstof – aangezien bamboe een gras is, geen hout, groeit het in slechts 3-5 jaar tot volwassenheid. Het slaat tot 70% meer koolstof per jaar op dan hardhout, en kan ook worden geoogst zonder dat het opnieuw hoeft te worden geplant, omdat het wortelstelsel intact blijft. Dit alles betekent dat de CO2-voetafdruk laag is, zelfs nadat verzending vanuit Azië is inbegrepen. Het is sterk, extreem duurzaam, van nature antibacterieel en bestand tegen insecten en vocht, waardoor het ideaal is voor vochtige omgevingen.

Er zijn een aantal soorten bamboevloeren beschikbaar, die elk enigszins variëren in productieproces, economische levensvatbaarheid aan de bron en lokale voorkeur. In Azië gebruikt de meest voorkomende vorm dunne bamboestengels, zo plat mogelijk gesneden en vervolgens op gelijke lengtes gesneden. Het hout kan vervolgens worden gebeitst, gevernist of met een natuurlijke uitstraling worden gelaten.

Kurk
Kurktegels of planken worden gemaakt van de schors van de kurkeik, die zorgvuldig wordt geoogst uit de levende boom. Dit betekent dat het een zeer hernieuwbare en duurzame vloerbron is. Het wordt ongeveer eens in de 10 jaar van een kurkboom ontdaan, zodra de boom 25 jaar oud is. Elke boom kan tot 200 jaar oud worden.

Qua vloerprestaties heeft kurk veel te bieden. Het is van nature antimicrobieel, is een geweldige isolator tegen zowel geluids- als warmteverlies en is comfortabel onder de voeten. De veerkrachtige veerkracht betekent ook dat het goed bestand is tegen het plaatsen van meubels en zwaar voetverkeer. Om het helemaal af te maken, is het ook brandwerend.

Linoleum
Echt linoleum (lino) – ook op de markt gebracht onder de handelsnaam Marmoleum – bestaat al sinds 1855. Het is vervaardigd uit 100% hernieuwbare bronnen en is 100% biologisch afbreekbaar.

Lino is een mengsel van gedroogde en gemalen lijnzaad (lijnzaadolie), dennenhars, gemalen kurk en dennenhars, met een jute-, jute- of canvasrug. Het is brandwerend en ook antistatisch, wat het ideaal maakt voor mensen met allergieën. Verder vervaagt het niet, omdat de decoratieve pigmenten zijn ingebed in de structuur van de lino.

Lino van topkwaliteit is extreem flexibel – waardoor het handig is in omgevingen waar tegels enz. Zouden barsten – en duurzaam. Er zijn goedkopere linoleums beschikbaar, maar ze zijn dunner in doorsnede en gaan minder lang mee. Zorg er wel voor dat, als u voor lino kiest, dit is wat u krijgt.

Rubber
Rubberen vloeren worden vaak geassocieerd met commerciële en industriële ruimtes, maar kunnen – met een beetje fantasie – een nuttige rol spelen in met name badkamers, keukens en wasruimtes. Echt rubber wordt geoogst uit de levende rubberboom en is daarom een 100% hernieuwbare grondstof. Als vloer is hij gemakkelijk te installeren en schoon te houden, geïsoleerd tegen geluid en trillingen, en is hij antistatisch, dus geweldig voor astmapatiënten. Het moet ook lichtbestendig zijn. Nogmaals, zorg er wel voor dat je het echte werk krijgt: synthetisch rubber is geen duurzaam materiaal.

Tapijt
Dit is een interessante, gezien het grote aantal producten waaruit tapijt kan worden gemaakt. Misschien wel de grootste verrassing die hier te vinden is, is dat wollen tapijten – hoewel wol een natuurlijke, duurzame en hernieuwbare hulpbron is – zeer slecht scoren op de “groene” schaal, in termen van gepubliceerd onderzoek. Dit komt grotendeels door niet de wol zelf, maar door de energiebehoefte van de tapijtfabricage, de VOS die vrijkomen door de kleefstoffen die worden gebruikt bij het leggen van het tapijt en uw keuze van ondervloer. Dat gezegd hebbende, tapijten met een lage VOC komen steeds meer beschikbaar – of u kunt kopspijkers gebruiken, zoals ze dat deden vóór het begin van lijmen. En er komen ook meer milieu-neutrale ondervloeren op de markt.

Kokosnoot
Het hout van de kokospalm is een relatief zeldzame vloerkeuze, maar heeft een goede reputatie op het gebied van duurzaamheid. Kokospalmen groeien snel, maar het hout wordt meestal geoogst van 60-80 jaar oude planten die geen fruit meer produceren. Kokos is een hardhout met een ongebruikelijke, aantrekkelijke dichte nerf. Het is goedkoper dan teak en zo hard als mahonie.

U zou nu ingesteld moeten zijn om milieuvriendelijke vloeren te specificeren. Er zijn veel keuzes en u heeft nu de informatie om uw beslissingen te nemen.