Een eenvoudige handleiding voor een verfexpert voor het kiezen van de juiste verfafwerking

Als je nieuw bent in de hele wereld van verven (en laten we je verzekeren dat het inderdaad een hele brede wereld is), zul je je waarschijnlijk als een kind in een snoepwinkel voelen terwijl je door het kleurenpad dwaalt – of zoals jij verdrinken in een zee van opties. Maar wacht! Kleur is niet de enige manier om karakter aan een kamer te geven, er zijn ook verfafwerkingen. In feite kan dezelfde verfkleur er op basis van de afwerking compleet anders uitzien, van mat tot glanzend en elke glans daartussenin.

Vlak
Met meer pigment dan welke andere afwerking dan ook, is het de concealer van verven.

De look: niet-reflecterend, een vlakke afwerking absorbeert licht en verbergt eventuele oneffenheden of krassen in het oppervlak van de muur.

De Lowdown: platte afwerkingen zijn het moeilijkst schoon te maken, dus gebruik ze niet in gebieden met veel verkeer. Maar als het verf van hoge kwaliteit is, zou je in staat moeten zijn om eventuele onvolkomenheden voorzichtig weg te schrobben nadat de verf 30 dagen is uitgehard.

Het beste voor: kamers met weinig verkeer en veel licht, zoals een kantoor of een formele zitkamer.

Eierschaal
Deze populaire afwerking is niet glanzend maar niet helemaal mat en gemakkelijker schoon te maken dan plat.

De look: “Het ziet er enigszins fluweelachtig uit”, zegt Barr. “Als het licht erop valt, is er de zachtste glans.” Zie het als een gloed die overal bij past.

De lowdown: hoewel niet zo taai als halfglans, verbergt eierschaal onvolkomenheden beter en is het gemakkelijker schoon te maken dan platte afwerkingen.

Beste voor: alledaagse ruimtes, zoals woonkamers en slaapkamers.

Satijn
Misschien wel de beste allround speler als het gaat om duurzaamheid.

De look: Precies in het midden van het glansspectrum, is een satijnen afwerking meer lichtreflecterend dan eierschaal zonder er zo glanzend uit te zien als halfglans.

The Lowdown: Verbergt onvolkomenheden zoals hobbelige muren redelijk goed, en het is gemakkelijk schoon te maken.

Beste voor: vochtige ruimtes zoals badkamers of donkere kamers die niet veel natuurlijk licht krijgen, zoals kelders.

Halfglans

Glad en gemakkelijk om mee te leven, halfglans is een gelukkige middenweg.

De look: Glanzend dan een satijnen afwerking, halfglans staat bekend om zijn uitstraling. Het past ook goed bij andere afwerkingen wanneer het ook als accent wordt gebruikt.

De lowdown: als je iets duurzaams nodig hebt en je bent in orde met glans, dan is semigloss jouw match. Door de verhoogde glans kunt u bestaande onvolkomenheden echter gemakkelijker zien.

Beste voor: geweldig in gebieden met veel vocht, druk verkeer, zoals keukens en badkamers, of op lijstwerk en sierlijsten om ze te laten knallen.

Hoog glans

Superlicht reflecterend en statement maken, het is ook het meest duurzaam.

De look: de meeste ontwerpers beschouwen hoogglans als een speciale afwerking, omdat het een glamoureus glasachtig effect heeft, legt Barr uit.

De lowdown: het vertoont onvolkomenheden, maar het is ook buitengewoon eenvoudig schoon te maken. Dat gezegd hebbende, hoogglans is het lastigst aan te brengen. Barr stelt voor om een kwart-inch roller of een schuimroller met hoge dichtheid te gebruiken voor kleinere plekken.

Beste voor: accenten die u echt wilt laten opvallen, zoals meubels, deuren of kasten.

Door: Hadley Mendelsohn